"Robert Vollekindt is een visueel denker.  Hoofdzakelijk fotograaf weet hij de vormen en de bespiegeling duidelijk uit te beelden."

André Baert - Oostende 2002

"Met o.a. Robert Vollekindt heeft Oostende en omstreken op een laagdrempelige wijze kennis kunnen maken met een multidisciplinaire kunstuiting die over gans de wereld een opmars heeft gekend.  Een plastische expressie die een smeltkroes kan zijn van fotografie, woordkunst, beeldhouwkunst, verzamelen van woorden, steentjes, objectjes, impressies en reacties, ... Alles kan dienen binnen een gekozen thema - dat vaak heel ruim is - om het verhaal te vertellen.  De kunst zit hem in het aanwenden van het metier om de boodschap op een technisch perfecte wijze uit te sturen.

Robert Vollekindt heeft dat bijvoorbeeld gedaan aan de hand van beelden.  Volumes die drie ladingen dekken.  Er is het bestaan van het gemaakte beeld dat in een bepaalde samenstelling een serienummer meekrijgt ('sculptuur nummer 46.07.17').  Dan wordt het beeld zelf geapprecieerd naar de massa en de materie of hoe is het technisch tot stand gekomen?  Tenslotte toont dit beeld zijn ware gelaat door het on-beeld of de ruimte er in en er rond met het oog af te tasten.

Dan kan je gerust tot de conclusie komen dat wat volume en materie was met een krachtige lijn, eigenlijk het afval is waaruit dez lege ruimte ontstaat.

Het is precies de ruimte waar het bij Vollekindt over gaat.  In een eerste instantie zuigt hij de ruimte waarin de mens en de zaak leven via de lens naar een foto.  Onderweg heeft het oorspronkelijk onderwerp lichtinval, weerkaatsing, vergroting, vervorming door hitte en niet te vergeten de creativiteit van de fotograaf doorstaan.  De schaduw van de realiteit wordt gemanipuleerd tot een nieuwe gestalte waarin de poëzie van het zien en het creëren het raam naar een universele visie moet zijn."

André Baert - mijn reservaat - gallerie de Peperbusse - mei 2002