"Kunstenaars die met installaties werken en die een ruimte tot een heel eigen omgeving maken (environment), hebben soms de gewoonte een dik boek bij hun tentoonstelling te leggen, waarin van a tot z de gedetailleerde opbouw uit de doeken wordt gedaan en waar vooral wordt aangegeven hoe de bezoeker het werk moet begrijpen ...

Gelukkig vindt u zo een handleiding niet bij Robert Vollekindt.  De essentie is dat zijn werk goed kan aarden in de ruimte waar het terechtkomt, maar daarna mag het zijn eigen leven leiden.  Hoe de bezoeker erop reageert: dat is wat Robert Vollekindt interesseert.

Is het nu de aanwezigheid van de portretfoto van de geestelijk mindervalide man of de reeks van de ouderling waardoor deze tentoonstelling toegaznkelijk en ontroerend wordt?  Of is het de ingetogen pozie?  Het is dat en de manier waarop ook de beelden, assemblages en sculpturen in dit aangrijpend geheel kaderen, - in deze zoektocht naar goed en kwaad, licht en donker, leven en dood.

De enige boodschap die Robert Vollekindt u zacht in uw oor wil fluisteren, is de volgende, en het is tevens de titel van deze fascinerende tentoonstelling n een heel grote uitdaging voor ons allen: word wie je bent."

Roger Nupie (galerij Elias Antwerpen - november 2002)